Restauranger

Restauranger i Nice

Det finns många bra och prisvärda restauranger i Nice och Niceköket skiljer sig en del från övriga Frankrike med tydliga inslag från den italienska matkulturen - många hävdar att den urtrypiskt italienska pastan ravioli uppfanns här i Nice.

Lokala specialiteter som Socca (en tunn pannkaka gjord på kikärtsmjöl som serveras med lite svartpeppar), Pissaladière (en lök- och anjovispaj) och naturligtvis Salad Niçoise (tonfisk, ägg och ansjovis) samsas snällt med italiensk pasta och pizza.

Köket i Nice serverar traditionellt sett lite stabbig och enkel mat då Provence för inte alltför många år sedan var en relativt fattig region. Som bekant har situationen förändrats en smula och nu finns det inte mindre än 39 restauranger med stjärnor i Guide Michelin inom en radie av två mil från Nice. Bäst är Alain Ducasse med sin trestjärniga Le Louis XV men många anser att Joël Robuchons tvåstjärniga hak Monte-Carlo är snäppet bättre även om den saknar den sista stjärnan - gott och dyrt är det hur som helst..

Som tur är behöver man inte bli ruinerad för att äta både bra och prisvärt i ett besök i Nice. Det finns mängder av restauranger och bistros i olika prisklasser och många serverar ypperlig mat baserad på lokala råvaror. Drar man sig bort från de värsta turiststråken så sjunker priset en smula men kanske inte så mycket som man först kan tro. En normal lunch med ett glas rosé landar ofta runt €15-20 per person och lägg på ytterligare €10 för en enkel middag. Mest prisvärt är naturligtvis att äta plat du jour eller en formule (dagens rätter) vilket ofta omfattar förrätt, varmrätt och efterrätt.

Är man på en tight budget så är det naturligtvis möjligt att komma billigare undan. En variant till lunch är att köpa kylt vin eller öl i den lokala matvaruaffären tillsammans med en färdiggjord baguette för knappt några pengar alls och sen picknicka på stranden. Ett alternativ till middag på restaurang är hemkörning, livraison, som är mycket utbrett i Nice och det är enkelt och billigt att få hem kebabpizzan även om det är sent på kvällen.

Många restauranger öppnar för lunch några timmar kring 12.00–12.30 för att sedan slå igen och åter öppna vid 19.30-tiden då middagen börjar serveras. De tidigare strikta lunchtiderna har med tiden luckrats upp och många av restaurangerna långs gågatan har öppet från tidig morgon till sen kväll.

Naturligtvis så dräller det även av turistfällor i en stad som Nice men är man lite selektiv så finns det ett flertal riktigt bra restauranger i området i gamla stan och kring gågatan i centrum.Chez Acchiardo

Otroligt populär resturang som serverar tratitionell niçoismat med en riktigt bra service.
Långbord är det som gäller så var beredd på att umgås med lokalbefolkningen!

Samma norditalienska familj har ägt restaurangen i generationer och trots restaurangen är omskriven i alla guideböcker är det förvånansvärt billigt och priserna för en huvudrätt börjar på cirka €10.

Tyvärr är restaurangen stängd lördagar och söndagar och övriga dagar är bordsbokning ett måste - gärna ett par dagar innan besöket.

Ogillar du att diska efter dig så är det fiffigt att ta med sig kontanter då det inte är möjligt att betala med kreditkort.
Adress: 38 Rue Droite, Tel. +33 (0) 4 93 85 51 16

Les Amoureux

Trots läget nere vid hamnen och trots att Les Amoureux är en enkel pizzeria så rankades restaurangen länge som den bästa i Nice enligt Tripadvisor.

Naturligtvis är det inte Nice bästa restaurang men de serverar i särklass stans bästa pizzor.

Les Amoureux är har reativt få bord (ca 30 sittplatser) och det är absolut nödvändigt att boka bord under högsäsong. Under lågsäsong går det bra att smita förbi förutsatt att du kommer vid 19-snåret när de öppnar.

Les Amoureux har tyvärr inte öppet för lunch. Take away, à emporter, fungerar och pizzorna håller sig tillräckligt varma för att avnjutas på terrassen eller varför inte nere i hamnen tillsammans med en flaska rosé..
Adress: 46 Boulevard Stalingrad, Tel. +33 (0) 4 93 07 59 73

Chez Davia

Chez Davia är en kanonbra restaurang som är belägen 80 meter från lägenheten.

Restaurangen är genuint franskt och gästerna utgörs till största delen av lokalbefolkningen.

Madam är lite speciell och är en av orsakerna till att Chez Davia måste besökas.
Otroligt prisvärt och rustikt. Vill man inte äta à la carte så går en trerättersmeny lös på €26 och lunchmenyerna landar på €15.

Efter 20.00 brukar alla borden vara fulla.
Adress: 11 Rue Grimaldi, Tel. +33 (0) 4 93 87 91 39

d'Angleterre

Restaurant d'Angleterre är familjeägd och en otroligt prisvärd fransk restaurang med trerättersmenyer från €16-€30. Restaurangen är mycket populär hos lokalbefolkningen vilket brukar vara ett bra betyg.

Portionerna är enorma så lämna lite snyggt en del av förrätten så ni orkar igenom hela menyn om ni äter en formule.

Restaurangen har ett 15-tal uteplatser som med fördel bokas dagen innan.
Adress: 25 Rue Angleterre, Tel. +33 (0) 4 93 88 64 49

Chez Palmyr

På samma gata som Chez Acchiardo ligger även den populära restaurangen Chez Palmyr som serverar traditionell niçoismat med en riktigt bra service.
Opretentiöst, enkelt, gott och billigt!

Mestadels lokala gäster och restaurangen fylls snabbt upp efter öppning för lunch och middag.

Trots avsaknaden av uteservering är Chelz Plamyr helt klart värt ett besök.

Prisvärt - ordentlig lunch för €10 och en trerättersmiddag för drygt €20.
Adress: 5 rue Droite, Tel. +33 (0) 4 93 85 72 32

La Favola

La Favola är beläget vid hörnet av Cours Saleya och är den enda riktigt prisvärda restaurangen på Blomstertorget.

Tyvärr är det inte möjligt att i förväg boka bord men på plats så upprättas en kölista och inom 30 minuter får du ett bord.

Portionerna är gigantiska så skippa förrätten och sikta in dig på huvudrätterna. Skaldjurspastan är paradrätten!

OM du mot förmodan orkar med dessert så dela och då gärna på fyra personer...
Adress: 13 crs Saleya, Tel. +33 (0) 4 93 04 45 23

Villa d'Este

Villa d'Este är en av de bättre restaurangerna på gågatan och köerna ringlar sig långa även i absolut lågsäsong.

Riktigt bra pizza och pasta men paradrätten är deras Antipasto. Gör inte misstaget att beställa in den som förrätt då den är gigantisk - dela, eller ät som huvudrätt!
Adress: 6 rue Masséna (zone piétonne), Tel. +33 (0) 4 93 82 47 77

Il Vicoletto

Il Vicoletto är en ruskigt bra italienare med en fånigt god linguini serverad med vongolemusslor.

Försöker du dig på lite italienska så kommer du att bli omåttligt poppis. Ett buongiorno och en quattro stagioni så är du hemma men var beredd på att bli tilltalad på italienska under resten av kvällen.

Ett litet minus är att de vägrar att servera husets vin på karaff vilket kan göra middagen något dyrare än nödvändigt.

Om skaldjur ratas så är deras pizzor av högsta klass.
Adress: 6 Rue de France, Tel. +33 (0) 4 93 87 30 55

La Petit Maison

La Petit Maison är en av de mer kända restaurangerna i Nice och har en relativt hög svansföring.

Kändistätt och exklusivt! Maten är väldigt bra men det är dyrt.

Servicen är något lynnig och varierar från dag till dag..
Adress: 11, rue Saint François de Paule, Tel. +33 (0) 4 93 92 59 59

Portovenere

Efter ett besök på restaurangens hemsida kan man snabbt konstatera att den bullriga och jovialiske ägaren har betydligt mer talang som kock än som grafiker och designer.

På Portovenere serveras det enkel och vällagad mat! Läget på Rue Halevy (ett stenkast från gågatan) gör det möjligt att få ett bord även under absolut högsäsong.

Testa deras utsökta Tagliata di manzo rucola e parmigiano - biff serverad på en bädd av ruccola som serveras med parmensan och citron eller deras utmärkta skaldjurspasta.
Adress: 12, Rue Halevy, Tel. +33 (0) 4 93 88 24 92

Le Socrate

Vansinnigt bra! Le Socrate är en riktigt bra libanesisk restaurang belägen i centrala Nice, precis vid Notre Dame.

Servicen är utmärkt och maten är riktigt bra - Jag tror inte att jag ätit en lika god falafel i mitt liv och då hänger jag ganska ofta på restaurang Tabouli i Stockholm.

Menyerna är mycket prisvärda och jag kan rekommendera deras Menu Socrate för €20 - en bra Meze och jag kan lova dig att du kommer lämna restaurangen mätt och belåten.
Adress: 2, Rue de Suisse, Tel: +33 (0) 4 93 82 24 72

Mama delices

En prisvärd grekisk restaurang belägen i början av Rue Massenet.

Köket är traditionellt grekiskt och maten är vällagad.

Det finns gott om uteplatser och det är relativt enkelt att få bord även under sommarmånaderna.

Servicen är utmärkt och det kan vara bra att veta att flertalet av servitörerna kan och förstår lite för mycket svenska...
Adress: 10 Rue Massenet, Tel. +33 (0) 4 93 01 24 02

Gelateria Azzurro

Italiensk glass är extremt poppis i Nice. Det är inte helt billigt men glassen och sorbéerna är mycket välgjorda och det finns ofta ett 50-tal olika smaker att välja emellan.

Populärast bland turisterna är utan tvekan Fenocchio på place Rosetti men vi själva föredrar Gelateria Azzurro som ligger ett stenkast därifrån på Rue Ste Reparate.
Adress: 1 Rue Ste Reparate, Tel. +33 (4) 93 13 92 24

Hotel Negresco

Naturligtvis så Nice stolthet värt ett omnämnande, Hotel Negresco.

Hotellet har två dyra och bra restauranger, den tvåstjärniga Le Chantecler och den något mer humant prissatta La Rotonde Brasserie.

Även om man inte vill äta så kan det rekommenderas att besöka deras trevliga bar, Le Relais, som serverar skumpa och välgjorda cocktails. Är du man så är shorts no-no efter klockan 17.00..
Adress: 37 Promenade des Anglais, Tel. +33 (0) 4 93 16 64 00


Väder


Äta och må bra