Om Nice

Nice

Nice är en stad belägen i sydöstra Frankrike, i regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur vid Medelhavskusten. Orten benämndes tidigare "Nizza" på svenska, men numera är "Nice" den dominerande namnformen.

Nice räknas som centrum för den Franska rivieran och här ligger bland annat regionens största internationella flygplats. Nice har drygt 350 000 invånare och är Frankrikes femte största stad efter Paris, Marseille, Lyon och Toulouse.

Det italienska inflytandet är fortfarande märkbart i staden, bland annat i gatunamn och restauranger. Den lokala dialekten "niceanskan" låter som en blandning av franska, italienska och provensalska. Den skiljer sig så pass mycket från franska och endast en bråkdel av befolkningen behärskar språket idag.

För dem av oss som inte är fransktalande är Nice ett ganska bekvämt semesteralternativ i Frankrike. Engelska fungerar i princip överallt på restauranger och butiker i centrala Nice. Den yngre generationen är så pass intresserad av att få prata engelska så du kommer sannolikt få svar på engelska trots att du artigt tragglat dig igenom din beställning på bästa skolfranska. Naturligtvis är situationen helt annorlunda om du försöker köpa teakolja med pigment på valfritt Ciffréo Bona...

Nice har en alldeles egen matkultur där bland annat socca (en sorts kikärtspannkaka), pissaladière (en sorts lökpizza) och salade niçoise (och hur en äkta sallad ska serveras tvista de lärde om) återfinns som specialiteter.

Kulturlivet är rikt med många museer, särskilt känt är kanske Matisse-museet, men även Chagall-museet är värt ett besök. Den etniska mångfalden i staden gör att det finns många arabiska, östasiatiska och afrikanska affärer, marknader och restauranger.

Shoppingen i Nice är kanske inte så spännande som man förväntat sig. Naturligtvis finns det boutiquer och märkesaffärer lite varstans i innerstan men förutom Nice Etoile på Jean Médecin så finns det inga större shoppingcenter.

Om seriös shopping står på agendan så rekommenderas en tur till Cap 3000 som ligger precis väster om flygplatsen i Saint Laurent du Var. Shoppingcentret har 150 butiker och restauranger som alla är öppna 10:00-21:00, måndag-lördag.

Att ta sig dit är enkelt. Hoppa på buss 52 eller 10 från Nice alternativt ta tåget till Saint Laurent-du-Var och njut av en 5 minuters promenad.

Nice stolthet Olympique Gymnaste Club Nice Côte d'Azur, eller lite lättare OGC Nice, har väl tidigare bemötts av en diskret gäspning av fotbollsintresserade svenskar. Efter Zlatans övergång till PSG och Ligue 1 så har dock intresset ökat en smula.

I September 2013 invigdes den nya arenan Allianz Riviera vid S:t Isidore och har en kapacitet för 35000 besökare. Arenan är lättillgänglig från centrala Nice och lokaltrafiken kommer löpande att förbättras inför EM i fotboll 2016.

Bland stadens sevärdheter märks strandpromenaden La Promenade des Anglais som sträcker sig utefter den långa stranden, Hôtel Negresco som är stadens mest prestigefyllda hotell, La Colline du Château där ruinerna av ett gammalt slott återfinns och katedralen Notre Dame. Annat sevärt är den ryska katedralen och gamla stan med sin berömda marknad.
Tidningen US News har sammanställt och rankat 13 sevärdheter som man inte bör missa vid ett besök i Nice.

Under senare år har borgmästaren tagit ett krafttag med att upprusta staden och har som målsättning att göra Nice till rivierans vackraste stad. Området runt hamnen har fått sig en rejäl uppfräschning och är absolut värt ett besök under dagtid. Naturligtvis bör man besöka Gamla Stan med sitt berömda blomstertorg och som dygnet runt sprudlar av aktivitet.

Nåja, allt ovanstående kan jag läsa mig till i random guidebok - förklara nu varför jag alltid håller på att drälla ut rosévinet vid lunchtid?

Jo, 1861 startades traditionen med att avlossa det berömda kanonskottet kl. 12.00. Seden kommer av att Sir Thomas Coventry-More, en engelsk general, som ville påminna sin hustru med ett kanonskott att nu var det dags att se till att få lunchen på bordet. Själv kan jag konstatera att det fortfarande inte fungerar något vidare för egen del...


Väder


Vädertatistik
Månad Mintemp Maxtemp
Augusti
20
29
September
17
27
Oktober
15
25

Hyra lägenhet Nice - Hamnen i Nice