Bra att veta under din semester i Nice

Larmnummer

Ring 15 för ambulans, 17 för Polis och 18 för Brandkår.
Från mobiltelefon ringer du europeiska larmnumret 112.

Tandläkare

S.O.S. DENTAIRE
+33 (0)4 93 80 77 77
+33 (0)4 97 25 72 75

Konsulatet i Nice

Om oturen är framme och du råkar ut för en olycka, blir svårt sjuk eller tappar passet kan det svenska konsulatet i Nice hjälpa dig. Konsultatet har även en egen hemsida

3, Place Charles Félix (Cours Saleya), 06300 Nice
Tel: +33 (0)4 93 16 90 15
Fax: +33 (0)4 26 30 36 00

Övrig information

Öppettider

I regel har butikerna öppet mellan 10.00 - 19.00, stängt söndagar och i vissa fall även måndagar. Banker har normalt öppet 9.30 - 16.30 och har i många fall öppet även på lördagar.

Under senare år har ett flertal butiker börjat ha öppet under söndagar och flertalet av dem stänger inte under lunchtid som tidigare var brukligt.

Allmänna helgdagar i Frankrike

Frankrike har 11 allmänna helgdagar (jours fériés).

 • 1 januari: Nyårsdagen (Jour de l'an)
 • Påsk: Annandag påsk (Lundi de Pâques) - skärtorsdagen och långfredagen berörs ej
 • 1 maj: Arbetarrörelsens internationella helgdag (Fête du Travail)
 • 8 maj: Vapenstillestånd 2:a världskriget (Victoire des Alliés sur l'Allemagne nazie 8 maj 1945)
 • Kristi himmelsfärds dag: (jeudi de l'Ascension)
 • Pingst: Annandag pingst (Lundi de Pentecôte)
 • 14 juli: Frankrikes nationaldag (Fête nationale française)
 • 15 augusti: Jungfru Maria himmelsfärd (Assomption)
 • 1 november: Alla helgons dag (La Toussaint)
 • 11 november: Vapenstillestånd 1:a världskriget (Armistice de la Première Guerre mondiale 11 november 1918)
 • 25 december: Juldagen (Noël)

Elektricitet

220V/50 Hz och "vanliga" kontakter fungerar utmärkt.

Vatten

Kranvattet är fullt drickbart även om det är mer klorerat än vad vi är vana vid. Kranvattet är även ok på restaurangerna där det buteljerade vattnet (ofta Perrier eller Pellegrino) i många fall kostar mer än vinet (beställ "une carafe d'eau, s'il vous plaît" för en karaff med bordsvatten).

Parkering

Under högsäsong kan bilparkeringen vara en blodtryckshöjande aktivitet. Enligt fransk logik så är det ofta billigare att betala felparkeringsböter än att stå lagligt i ett parkeringsgarage. Naturligtvis uppmanar vi inte till felparkering och det finns ett tjugotal parkeringshus i centrala Nice som är enkla att hitta till och kostnaden för dygnsparkering uppgår till ca €20.

Lokaltrafik

Med tanke på prisläget i övrigt så är det förvånansvärt billigt att transportera sig med lokala transportmedel. Med undantag av direktlinjerna 98 och 99 som går till och från flygplatsen (som kräver en biljett för €6) så utnyttjas en enhetstaxa på €1,50 per resa oavsett om det är buss eller spårvagn. "Lokalt" är ett vitt begrepp och du når 27 städer och byar i regionen.

Biljetterna köps ombord på bussen och för resor med spårvagnen finns det automater vid alla hållplatser. Glöm inte bort att vid påstigning validera biljetten då kontrollerna är frekventa och böterna är kännbara om du ertappas utan en giltig biljett.

Nice buss- och spårvagnstrafik hanteras av företaget Ligne d'Azur som även på sin engelska hemsida innehåller mängder med matnyttig information som tidtabeller, resrutter etc.

Tåg

Tåg är ett effektivt och billigt transportsätt för att enkelt få ta del av allt som Provence erbjuder. Nice centralstation, Gare de Nice Ville, ligger centralt på Avenue Thiers. Tågtrafiken bedrivs av SNCF och som ett exempel tar det endast 18 minuter att åka till Antibes och en tur- och returbiljett kostar €7 som enkelt inhandlas från en av de många automaterna på centralstationen.

Taxi

Taxi i Nice är ett förhållandevis dyrt och kostnader för extrabagage tillkommer alltid. Om ni vill åka fler än tre personer i taxin så tillkommer ytterligare kostnader. Precis som i Sverige så är taxin ledig när lampan på taket lyser. Det är inte möjligt att vifta in en ledig taxi längs vägen utan du måste bege dig till närmast anvisad taxistolpe. Majoriteten av taxibilarna tar inte betalkort så se till att ha kontanter tillgängligt.

Hyrbil

Alla de stora biluthyrningsfirmorna Avis, Europcar och Hertz är representerade med ett flertal centralt placerade lokalkontor. Under högsäsong är det lämpligt att förboka och glöm inte bort att ta med passet då körkortet inte alltid accepteras som identifikationshandling (speciellt Europcar är extra tjuriga).

Flygplats

Nice flygplats, Aéroport Nice-Côte d´Azur ligger centralt och det tar endast 15-20 minuter med buss att ta sig in till Nice stad. Trots att Nice flygplats är den tredje mest trafikerade i Frankrike efter Paris (CDG och Orly) så är den ohyggligt tråkig och utbudet lämnar mycket att önska. Lounge-faciliteterna är i nivå med Arlanda Terminal 5 (uselt) vilket är något förvånande med tanke på närheten till Monaco och Saint-Tropez.

Flyger ni från Sverige anländer ni med största sannolikhet vid Terminal 1. När ni kommer ut i ankomsthallen så välj den vänstra utgången och ta buss 98 in till stan. Om ert flyg anländer till Terminal 2 så ska ni lösa bussbiljett i kiosken mitt emot där alla bussar stannar. Sedan går ni bara tvärs över vägbanan till busshållplatsen Nice Centre.

Vid återresan till flygplatsen stannar bussen först vid Terminal 2. Luta er tillbaka i kaoset när alla turister börja rycka i sitt bagage - bussen fortsätter till Terminal 1 efter någon minut.

Cykel

Precis som i många storstäder runt om i Europa så är det möjligt att hyra en cykel för en kortare eller en längre tid. I Nice opererar Vélo Bleu och cyklarna finns uppställda över hela staden fördelat på 175 stationer. Det kan vara enkelt att rekvirera sin cykel förutsatt att man sedan tidigare registrerat alla uppgifter på hemsidan och sedan är det bara att ge sig ut på de otaliga cykelbanorna som kantar Nice. Att ge sig ut på några längre strapatser med en Vélo Bleu-cykel är inte att rekommendera om man inte har en uttalad masochistisk läggning då det blir rejält kuperat så snart man lämnat Nice...

Apotek

I Nice finns det en överetablering av Apotek så det är aldrig långt till ett Pharmacie. Apoteken identifieras med ett grönt kors - gärna hysteriskt blinkande i diverse epilepsiframkallande mönster. Om det lokala apoteket är stängt så finns det en hänvisning till närmsta jouröppna apotek.

Dygnet runt öppet apotek finns på:

7, rue Masséna eller 66, Avenue J. Médecin
Telefon:+33 49 38 77 894, +33 49 36 25 444

Turistkontor

Nice har ett utmärkt turistkontor beläget några hundra meter från lägenheten. På turistkontoret kan du få information om aktuella händelser och tips om eventuella utflyktsmål. Kontoret har öppen alla dagar i veckan under högsäsong och under lågsäsong är det stängt lördagar.

5 Promenade des Anglais
Tél : + 33(0) 892 707 407 (0,34€/min)


Bra länkar